A gde skijati na leto

spot_img

Ključni argument onih koji više vole letovanje od zimovanja

U hipotetičkoj raspravi o tome šta je bolje, skijanje ili letovanje, mogao bi da bude pitanje – a gde se to, leti, pa skija? Ako, iz sasvim opravdanih razloga, izuzmemo južnu hemisferu na kojoj je sada zima i na planinama uveliko veje sneg, izbor se sužava na svega nekoliko evropskih skijališta koja neke od staza imaju na glečerima. Naravno da ih nije mnogo, ali ih ima. U ovom trenutku (1. avgust 2016) otvoreno je pet ski centara: glečeri Hintertux i Mölltaler Austriji, Les 2 Alpes i Tignes u Francuskoj i Zermat u Švajcarskoj, a u švajcarskom Saas Fee-u je letnja ski sezona, koja je počela 23. aprila, juče upravo zatvorena, iako snega ima gotovo dva metra.

Na Hinteru je oko 170cm snega, radi 11 liftova koji pokrivaju 18km staza, a sneg je poslednji put padao 14. jula. Meltaler može da se podiči sa čak 220cm snega, koji je poslednji put padao 17. jula, a trenutno radi tri od devet liftova i skija se na oko 3km staza, od postojećih 17.

Na Zermatu je oko 160cm snega, poslednje padavine bile su krajem maja, a trenutno je otvoreno 15 žičara koje pokrivaju 14km staza. Sneg je u francuskim skijalištima Tignes i Les 2 Alpes poslednji put padao 14. jula. U L2A ga ima oko 160cm, radi 12 žičara i otvoreno je 12km staza, a otvoreni su i snow park i halfpipe. U Tinju snega ima oko metar, 14 žičara i isto toliko kilometara staza je u funkciji, snowpark je otvoren, ali je halfpipe zatvoren. Iz svih skijališta izveštavaju o dobrom snegu, osim iz Tinja, gde je sneg delimično mokar.

E sad, kad je već toliko evropskih skijališta otvoreno, za koje se odlučiti? Da li do austrijskih glečera, koji su nam najbliži, ili se zaputiti čak do Francuske, odnosno italijansko-švajcarske granice, na kojoj se nalazi Zermat? Oni kojima je do skijanja leti ali ne i do predugačkog putovanja, svakako će odabrati, nama bliže, glečere Hintertuks i Meltaler, do kojih je manje od hiljadu kilometara, autoputem preko Mađarske i Austrije. Uz uobičajene troškove prevoza i smeštaja, treba naravno uračunati i cenu ski passa, koja se za odrasle kreće u rasponu od 30 do 130€, za skijanje od jednog do tri ipo dana na Hinteru, a približne cene su i na glečeru Memltaler. Ako ste za skijanje od dva-tri dana, austrijski glečeri su svakako bolje odredište od Francuske ili Švajcarske. Još ako na povratku sa skijanja svratite i do nekih od akva parkova i banja u Mađarskoj, sigurno ćete upotpuniti užitak.

A kako stvari stoje sa francuskim skijalištima? Do Tignes-a ili Les 2 Alpes ima oko 1.250km što, priznaćete, nije mala udaljenost. Ipak, dugačak put svakako nadoknađuje skijanje, naročito u Les 2 Alpes, koji od srca preporučujemo za višednevno letnje skijanje, jer je doživljaj fantastičan. Cena ski pass-a u Les 2 Alpes je od 40€ za dnevnu kartu, do 200€ za šestodnevni ski pass, ali je u cenu šestodnevnog, recimo, uračunato i besplatno korišćenje otvorenog bazena, šest vožnji toboganom, jedan sat tenisa, jedan sad vežbanja golfa, jedan trening streličarstva kao i jedan dan mauntin bajkinga u bilo kojem od skijališta Grand Galaxie sistema (Alpe d’Huez / Serre Chevalier / Montgenèvre / Puy St Vincent), kao i popust na kupovinu karte za avantura park u Les 2 Alpes koji je doživljaj za sebe. Sve u svemu, ako se odlučite za Les 2 Alpes, neka to ne bude na kraće od sedam dana, a još ako se nakon toga spustite do azrune obale ili svratite u neko od italijanskih letovališta na par dana, avantura će biti kompletna!

I do Cermata ima nešto malo više od 1.200km puta, a mi preporučujemo spavanje u Cervini, mestu sa italijanske strane Cermata, koje je po cenama pristupačnije od Švajcarske, a takođe omogućava skijanje na Cermatu. Osim skijanja, i to na najvišem glečeru u Evropi na kojem se skija, Materhornu (3.883m), Cermat ne nudi toliko obilje sadržaja kao Les 2 Alpes, ali će ljubitelji boravka u prirodi, pecanja, šetnji, mauntin bajkinga, svakako pronaći i zanimacije posle skijanja. I nemojte se začuditi ako vam, dok skijate, put preseče Aksel Lund Svindal ili Tina Maze, recimo, jer je Cermat, zbog svoje visine, idealno mesto za letnje trening kampove skijaša Svetskog kupa. Sa Cermata se može na italijansku obalu Jadrana koja je takoreći usput, ako ste željni i kupanja. Oni koji su probali, kažu da je boravak na skoro 4.000m pa potom na morskoj obali prava stvar.

Ako se odlučito za bilo koju od letnjih skijaških varijatni savetujemo, pre svega, izuzetan oprez prilikom izlaganja suncu – sva skijališta su na velikim nadmorskim visinama, a zraci sunca leti nemilosrdni, pa vam je potrebna i dodatna zaštita ukoliko ne želite da vam letnje skijanje presedne.

spot_img

IZ ISTE KATEGORIJE

spot_img