RECENZIJE

Espace Killy, Tignes

U generaciji današnjih skijaša verovatno nema previše onih koji su čuli za Žan Klod Kilija, osvajača tri zlatne medalje u alpskim disciplinama na Olimpijadi 1968. u Grenoblu i prvog pobednika Svetskog kupa u alpskom skijanju 1967. godine. Ali, zato među njima sigurno nema nikoga ko nije čuo za Espace Killy, skijašku oblast koja je ime dobila upravo po Žan Klodu, sportisti koji je kasnih 60-tih godina prošloga veka bio toliko uspešan i popularan da je čak i jedan model Rolex-a dobio naziv po njemu. No, o Rolex-ima nekom drugom prilikom, ovog puta o skijalištu Espace Killy.

Skijalište Espace Killy nalazi se u severnoj oblasti Francuskih Alpa, u blizini Albervila i jedno je od najvećih u čitavoj Francuskoj, a prema mišljenjima velikog broja skijaša, jedno od pet najboljih skijališta na svetu. Više od 300km staza koje opslužuje 82 ski lifta, visinska razlika od čak 1906 metara (staze idu od 1550m do 3456m nadmorske visine), 50 kilometara crnih staza, samo su neki od atributa koji ovo skijalište svrstavaju među najbolje.

Osim 50km crnih, tu su i 78km staza srednje težine i čak 170km laganih staza, što ovo skijalište svrstava u red onih u kojima se za skijaše svih nivoa znanja i umeća može pronaći staza za uživanje. Više od 50% staza pokriveno je sa ukupno 848 mašina za veštački sneg, pa zbog toga ne čudi što sezona u ovom skijalištu počinje već krajem novembra i traje sve do polovine maja. Na glečeru Grande Motte, stazi dužine 6,5km sa visinskom razlikom od 1300m, sezona je i od sredine juna do početka avgusta.

Inače, crna staza Sache, dužine 3km sa visinskom razlikom od 1150m najteža je staza u ovom skijalištu. Svih 300km staza pokriva čak 91 jedinica vučnog transporta. Dva voza, devet gondola, 41 sedešnica i 29 ski liftova mogu da prevezu više od 14.000 skijaša na sat, tako da, gužvi nema.

Zbog svog položaja i visine na kojoj se nalazi, u Espace Killy snega ima u izobilju, pa sezona traje 250 dana godišnje, a često potraje i duže. Što se pripremljenosti staza tiče, ona je još jedan od razloga zbog kojeg se ovo skijalište tako visoko kotira u svim rang listama. Staze su, gotovo uvek, pripremljene – vrhunski.

Samo skijalište Espace Killy sastoji se iz dva skijališta – Tignes i Val d’Isere. Tignes se sastoji iz tri naselja, Val Claret, Le Lac i La Vachete. Ova naselja povezana su besplatnim autobusom, a apres ski sadržaja, uključujući i besplatan bazen (uz ski pass Espace Killy) ima i više nego dovoljno. Val Claret je najbolje pozicioniran jer je polazna tačka voza za glečer Grande Motte i velikog broja žičara, a iz njega je moguće veoma brzo stići i do Val d’Isera. Osim toga, naselje obiluje radnjama, ski servisima i rentalima, a ne manjka ni kafića, barova i restorana. Noćni život veoma je intenzivan u Le Lacu, a najbolji apres ski na svetu je u La Follie Deuce, koji se nalazi na stazi, na prelazu iz Tignes u Val d’Isere, i u kojem ume da se okupi i više od 1000 ljudi svakoga dana posle 14h.

Do Tinja se najbrže stiže se stiže preko Italije, autoputem od Milana i Torina pa na tunel Frejus, potom ka Albertvilu. Zimi je do Tinja jedino moguće doći putem Albertville-Moûtiers-Bourg Saint Maurice. Za sve koji planiraju put sopstvenim kolima, u mestu Le Lac prilaz kolima hotelu dozvoljen je samo da istovarite/utovarite stvari, a auto potom odvozite na ograđeni parking koji se nalazi u blizini vozića za Grande Motte i relativno je blizu svih apartmana. Plaća se, ali su kazne za nepropisno parkiranje veće od sedmodnevnog računa za parking, a policija je prilično revnosna u kažnjavanju. Osim ovog parkinga, postoji i pokrivena garaža, ali je cena parkiranja u njoj veća.

IZ ISTE KATEGORIJE