RECENZIJE

Les Sybelles

Skijalište Les Sybelles nalazi se u oblasti Savojskih Alpa, na severu Francuske, u blizini Albertvila. Nastalo 2003. godine, povezivanjem manjih skijališta Le Corbier, La Toussuire, Les Bottières, St Colomban des Villards, Saint Sorlin d’Arves i Saint Jean d’Arves, Les Sybelles je postao jedan od najvećih skijaških centara u Francuskoj sa oko 300km staza koje povezuje vučni transport kapaciteta 87.000 skijaša na sat. Transport koji pokriva oko 60 dužnih kilometara čini 71 žičara, od čega je 30 sedešnica (11 isklopivih šestoseda, 16 četvoroseda, tri troseda), 38 ski liftova (sidro/tanjir) i tri kanapa za vučenje početnika, kao i dve pokretne trake za sasvim malu decu. Da biste prešli sa jednog kraja skijališta na drugi, potrebno je da promenite, u jednom pravcu 10 a u suprotnom pravcu sedam žičara, zato iskusniji savetuju da svoj skijaški dan pažljivo planirate.

Struktura staza je, moglo bi se reći, uglavnom srednjeg nivoa težine – čak 239km, početnicima je namenjeno 53km, a crnih staza ima u ukupnoj dužini od 18.5km. Čak 514 uređaja za veštački sneg pokriva više od četvrtine ukupne dužine staza u Les Sybelles, tako da nema bojazni da skijanja neće biti. Najduža staza je L’Ouillon – St Colomban (7,8km) sa visinskom razlikom od 1290m, koja je pretežno plava, pa za veliki broj skijaša predstavlja pravi užitak spuštanje ovom stazom. Onima koji vole izazove, namenjena je crna staza Jean-Noël Augert, dužine 1.5km sa visinskom razlikom od 585m, koja je ime dobila po trostrukom osvajaču Svetskog kupa. Ova staza vodi od Pointe du Corbier u dolinu između mesta Le Corbier i La Toussuire.

Sezona u Les Sybelles traje 130 dana godišnje, prvenstveno zahvaljujući činjenici da je najveći broj staza u ovom sistemu na nadmorskoj visini većoj od 1.600m. Osim toga, sam region Savojskih Alpa ima decenijama unazad gotovo najbolje uslove za sneg, a položaj Les Sybelles na severoistočnom obronku Alpa rezultuje velikom količinom snega u sezoni. Visine snega od dva i tri metra su gotovo pravilo u ovom delu, a ni pet metara snega nije retkost. Sve staze koje vode u podnožja centara opremljene su mašinama za sneg, a sve poveznice između pojedinačnih sela u sistemu Les Sybelles su na visinama iznad 2.000m, pa nedastatak snega najčešće nije prepreka. Zahvaljujući skoro isključivo severnoj i istočnoj orijentaciji samih staza, kvalitet snega je iznad proseka.

Skijalište ima 23 ratraka, pogonjenih na bio dizel, kako bi se što je moguće više očuvala okolina. Crvene staze se sređuju svakog drugog-trećeg dana i naravno, nakon svakog novog snega. Crne staze se peglaju samo jednom nedeljno, kako bi naprednim skijašima omogućili što bolji užitak. Plave i zelene staze se sređuju svakog dana i uvek su u besprekornom stanju. Ipak, treba imati u vidu da optimalna priprema staza nije uvek moguća i da zavisi od konkretnih vremenskih prilika, kao i činjenicu da se, u danima sa manjim brojem posetilaca, tamo gde ima paralelnih liftova, jedan uvek isključuje radi uštede energije, a brzina sedećeg transporta se smanjuje sa 5 na 4m/s.

S obzirom na činjenicu da je Les Sybelles veoma razuđeno skijalište koje zauzima veliku površinu, valja se osloniti se na skijaške mape, table sa informacijama i znakove na stazama. Znakovi su uglavnom uniformnog izgleda i omogućavaju laku orijentaciju, a staze su odlično obeležene i znakovima za pravac i markerima na kojima je označen nivo težine staze, ime staze i opadajuće brojeve, kako se krećete ka dnu staze. Informacije o trenutno otvorenim stazama nalaze se na početku žica, a velike info-table pružaju ažurne informacije o vremenskim prilikama i snežnim uslovima.

Saint-Sorlin-d’Arves

Saint-Sorlin-d’Arves tipično je seoce koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600m, u podnožju glečera Etandard. Duž puta od 3km smešteno je 14 zaselaka, barkona crkva, prodavnice… Tokom zimske sezone, koja traje od 17. decembra do 14. aprila, seoce se pretvara u veliko odmaralište, nudeći fantastičan zimski pejsaž i direktan pristup stazama za oko 9.000 gostiju, koliko kreveta ima u ovom selu. Selo je po svemu tipično, pa i po dodatnim sadržajima koje u zimskom periodu nudi svojim posetiocima.

U centru mesta ima minimarket Sherpa, opremljen uobičajenim asortimanom artikala. U blizini turističkog biroa je mesara sa svežim mesom i lokalnim prerađevinama, specijalizovana prodavnica sira i vina, pekara i radnja sa zanatskim proizvodima. Veći supermarket Proxi, nalazi se u neposrednoj blizini smeštaja Les Fermes de Saint Sorlin. U mestu ima i šest prodavnica sportske opreme, rentala i ski servisa.

Inače, do Saint-Sorlin-d’Arves se stiže preko Italije, autoputem od Milana i Torina pa na tunel Frejus, potom ka Albertvilu a onda se na izlazu broj 27, kod mesta St Jean de Maurienne isključuje za Saint Sorlin d’Arves, do kojeg od tog isključenja ima 33km.

IZ ISTE KATEGORIJE