Svetski kup – neočekivano!

spot_img

Kao klinac, maštao sam o dvema stvarima – da upišem skijašku gimnaziju u Škofjoj Loki u Sloveniji i da gledam Svetski kup u alpskom skijanju u Kranjskoj Gori. To su bile godine u kojima su vladari belih staza bili Ingemar Stenmark, Bojan Križaj, Boris Strel i Jure Franko, braća Mer, Petar Popangelov, Pirmin Curbrigen, čuveni spustaš Franc Klamer i, za mene najbolji ikada, Luksemburžanin Mark Đirardeli.

Kranjska Gora je tada bila u državi čiji sam stanovnik bio, i meni ni na kraj pameti mi nije padalo da poželim da Svetski kup gledam negde drugde – Bormio, Madonna, Kurmajer, Val d Izer, Kicbil, Kran Montana, bili su tada hiljadama svetlosnih godina daleko od mog svemira. Uostalom, zašto bih, kada je moja tadašnja država bila važna stanica u Svetskom kupu u alpskom skijanju i domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Ja sam maštao, a život je, naravno, planirao drugačije. Gimnaziju sam završio u svom rodnom gradu, Zimsku olimpijadu u Sarajevu gledao na televiziji a, iako sam u to vreme čitavu godinu svog života proveo u Sloveniji, nikada tamo nisam gledao nijednu trku Svetskog kupa. Ni u Sloveniji ni bilo gde drugde. Svetski kup se sa moje liste želja preselio u listu neostvarenih želja, da sačeka dan kada ću reći, Eh što nisam…

Sa Manijacima sam, u prethodnoj deceniji, odskijao oho-ho skijališta, među njima i neka koja su domaćini Svetskog kupa. Naravno, nikada u vreme trka. Prošlu sezonu završio sam skijanjem u Tinju i Val d’Izeru. Ovogodišnju sam planirao da zvanično otvorim u decembru, opet skijanjem u Tinju i Val d’Izeru. Trebalo je to da bude uobičajeni, standardni manijački uvod u sezonu 2016/17, susret sa dragim ljudima iz nekih drugih gradova i sa nekih drugih kontinenata, lep provod i uživanje… Međutim, život, izgleda, opet ima drugačije planove. Sa mnom i SkiManijacima.

Zahvaljući čudnovatom nedostatku snega na severnoameričkom kontinentu, trka Audi FIS Svetskog kupa preselila se u Val d’Izer. Baš za vreme našeg boravka u Tinju. U neposrednom komšiluku, u Val d’Izeru, očekuju nas trke u Super G, spustu i veleslalomu. Neočekivano ostvarenje dečačkog sna! Umesto Stenmarka, Klamera ili Đirardelija, da svoj davnašnji san ostvarim pomoći će mi, ovog decembra u Val d’Izeru, Marsel Hiršer, Feliks Nojrajter, Mihael Mat, Manfred Melg i ostala ekipa. Momci, hvala Vam!

Vidimo se u Val d’Izeru.
SkiManijak

spot_img

IZ ISTE KATEGORIJE

spot_img