UTISCI

Les Sybelles, ja živim u bajci!

Mnogo dobre energije i lepih trenutaka

Les Sybelles skijanje

Spontano se otelo drugaru, Manijaku, kojeg je zatekao prizor, onomad u Les Sybelles. I zaista, bilo je bajkovito. Mnogo divne dece i njihovih roditelja; puno starih znanaca sa prethodnih skijanja, ali i novih lica. Mnogo dobrih, i onih manje dobrih ali upornih, skijaša; mnogo rada, još više smeha, radosti, veselja.

Naravno, kao i u svakoj bajci, jer bajke nisu bajke ako prepreka nema, bilo ih je i u Les Sybelles – baš kao u bajci zlih veštica i čarobnjaka – u vidu povreda, nekih lakših, a i onih težih; u vidu francuske žandarmerije, u vidu nestabilnog vremena, ali smo ih sve, naravno, sa uspehom savladali i skijanje doveli do srećnog završetka.

Za Les Sybelles bi se stvarno moglo reći da je kao iz bajke. Širok i prostran, nasmejan, sunčan i prijateljski u nižim svojim delovima, hladan, vetrovit i pomalo divalj u višim, pruža dovoljno inspiracije i daje dovoljno prostora svima, da uživaju na njegovim dugačkim stazama. Tamo gde snega ima. Jer, ipak ga je nedostajalo samo još malo, pa da ugođaj bude potpun. Mada, ni to nije bilo prepreka za divnih sedam dana. Za intenzivan, kreativan i divan, rad sa klincima, a i sa onim malo starijima. Za podnevna sunčanja i poslepodnevna skijanja sa drugarima, onako, za svoju dušu. Za divna druženja, za grudvanja sa učenicima na stazi, toplu čokoladu i tortu od piškota poslepodne, večernja sankanja i noći uz gitaru.

Les Sybelles SkiManijaci

Mnogo dobre energije i lepih trenutaka slilo se u Les Sybelles-u u protekloj sedmici. Doneli su nam ih naši mališani. I hvala im na tome! Jer zaista, nema veće nagrade za svakog pravog SkiManijaka od pogleda na zmijicu, sastavljenu od naše dece, koja savršeno disciplinovano, kao da je živi stvor, predvođena instruktorom i praćena njegovim pomoćnikom, vijuga oko Zmajevog jezera, stazama Les Sybelles-a. Prizor koji ispunjava onim jedinstvenim osećanjem ponosa, očinskog, koji hrani dušu i izaziva iskru u oku svakome ko skijanje iskreno voli. Nema tog bolnog kolena, upaljenog mišića, istegnute tetive ili povređene ruke, koja je vrednija od ovakvih slika.

Naravno, svet nije savršeno mesto, pa ni Les Sybelles nije baš sasvim savršena bajka. Mom savršenom svetu u Les Sybelles-u nedostajala su neka deca za koju sam se lično vezao; njihovi roditelji; nedostajali su i neki drugi dragi ljudi; neke, najbolje na svetu, osobe koje umesto u zimskoj bajci žive svoj tropski raj; neki bliski i dragi sa kojima sam odskijao mnogo staza i popio mnogo espresa; nedostajala su mi i sva ostala „odela” – drugari instruktori, koji ovog puta nisu bili sa nama; nedostajala su mi čak i neka odela čija me boja nervira, zato što su crna, a skijanje je na radost. Nedostajao mi je još poneki pogled i osmeh, još poneki akord na Saletovoj gitari, poneko Živeli u kasne sate, da bi moj, lični Les Sybelles ovog januara bio savršena bajka.

Skimanijaci skijanje Francuska

Ali… Decenije planina, snega i skijanja su me naučile da je moja skijaška bajka, u stvari vremenski kontinuum, album sastavljen od vrhunskih skijališta, odličnog skijanja, divnih prizora i doživljaja, dobre energije i još boljih ljudi. Mnogo, mnogo pojedinačnih sličica uramljenih u jedan veliki, neprekinuti niz, urezan u mom sećanju. S nestrpljenjem i radošću iščekujem naredne takve sličice, već u martu.

Vidimo se na snegu!
SkiManijak

IZ ISTE KATEGORIJE

Kopaonik, Srbija

Tamo sam, kao student, jednog sunčanog marta negde na samom početkom devedesetih, ugledao jedne najlepše obične oči na svetu, čija vlasnica do kraja tog zimovanja nije htela da mi da svoj broj telefona.

Les Sybelles, ja živim u bajci!

Za Le Sibel bi se stvarno moglo reći da je kao iz bajke. Širok i prostran, nasmejan, sunčan i prijateljski u nižim svojim delovima, hladan, vetrovit i pomalo divalj u višim, pruža dovoljno inspiracije i daje dovoljno prostora svima, da uživaju na njegovim dugačkim stazama. ..

Lussarissimo, Italija

LUSSARISSIMO 2010 Samo za SkiManijake sa viškom adrenalina i takmičarskog duha. Ovo je priča našeg drugara Skimana o jednom od najzahtevnijih skijaških takmičenja za amatere. Sa velikim...

O odlasku u belu večnost

Nismo bili, kako ljudi uobičajeno govore, dobri prijatelji. Bili smo dobri; i bili smo prijatelji. Nismo delili svakodnevni život, brige i probleme, male radosti i sitna zadovoljstva. Povezivalo nas je nešto mnogo veće. Delili smo iskonsku strast prema planini i plamteću ljubav prema skijanju...

Odela u Orcières-u

U jednom trenutku je naš drugar koji, sa promenljivim uspehom, pokušava da proskija već treću sezonu za redom, poveden sopstvenim mislima, glasno rekao kako će se dogodine sigurno skijati potpuno samostalno i uspešno, sve od vrha ovog predivnog skijališta do iste ove bašte u kojoj smo sedeli...