UTISCI

Nassfeld, Austrija

Ovo skijalište odabrala je i pevačica Severina

Smješteno je pokraj malenog koruškog gradića Hermagor, na visini od 1300m iznad mora, udaljeno sedamdesetak kilometara od Villacha, koji se nalazi na samoj austrijsko-slovenačkoj granici, tačnije u blizini tunela Karavanke. Mala udaljenost od slovenačke granice, te obilje širokih i dugačkih staza, učinile su ovo mjesto veoma popularnim u ex YU prostorima. Većina automobila na prepunim parkinzima Nassfeld-a su iz Slovenije i Hrvatske. Veoma ljubazni i predusretljivi radnici u ugostiteljskim objektima, restoranima, kafićima i radnjama su mahom iz Bosne. Na stazama smo zatekli i dosta gostiju iz Srbije, tako da bi se moglo reći da je ove zime Nassfeld bio – Jugoslavija u malom. S obzirom na to da gotovo svi govore srpsko-hrvatski jezik, problem oko sporazumijevanja nećete imati.

Nassfeld skijanje

Nassfeld broji oko 110 km staza, uglavnom crvenih, koje su i više nego dovoljne za sedmodnevno skijanje. Široke, perfektno pripremljene staze, „skrojene” su tako da na njima uživaju i najzahtjevniji predstavnici skijaške populacije. Posebno bih istakao stazu dugu 7 km, koja se pruža od vrha do samog mjesta i na kojoj je moguće i noćno skijanje. Postoje i dve FIS staze na kojima sam posebno uživao u dugim zavojima. Ambijent na kojima se prostiru staze je takođe veoma zanimljiv i raznovrstan jer se prostire i kroz šumske i gole planinske djelove. Period u kom smo mi boravili obilježile su rekordne visine snijega (4 metra u samom mjestu!) i neoubičajeno visoke temperature, koje su dostizale i 15ºC, tako da je u podnevnim časovima staza bila mekša i formirali su se hupseri. Zato smo skijali od 9 ujutru do podneva, kada je staza u savršenom stanju a u popodnevim satima skijanje je bolje na mnogobrojnim stazama koje se prostiru kroz šumu, kao i na nekim stazama koje se nalaze na sjevernoj strani planine. Infrastruktura, tj. vertikalni transport je u Nassfeldu veoma savremen i čine ga 4 šestosjeda, 4 četvorosjeda, 18 ski liftova (sidro) i 5 gondola.

Nassfeld skijanje

Postoji i Snow park, sa slopestyle elementima i nekoliko Big air-ova. U Nassfeldu imate i mogućnost da vam izmjere brzinu na specijalno pripremljenoj i ograđenoj stazi, kao i da dobijete dnevno-nedeljni izvještaj o pređenim kilometrima/distanci na stazi, informaciju o posjećenim liftovima i stazama koje ste skijali i sve to u štampanoj formi! Dovoljno je samo da na aparatu, koji se nalazi u ugostiteljskom objektu na vrhu staze, čekirate, odnosno prislonite vaš ski pass. Da sve ne bi izgledalo kao bajka, moram istaći i jednu manu, koja nama nije smetala… Jedinu manu, u smislu skijaške ponude, predstavlja nedostatak staza za početnike, tj. manjak zelenih staza. Dakle, ukoliko želite napraviti svoje prve skijaške korake, učinite to na nekoj drugoj ski destinaciji. Drugih primjedbi, u smislu kvaliteta i pripremljenosti staza, nismo mogli naći. Sve je perfektno !

Nassfeld SkiManijaci

Kao svoju omiljenu ski destinaciju, ovo skijalište odabrala je i Severina, koju možete sresti na stazi, čuti njene, kao i ostale muzičke hitove sa naših prostora iz obližnjih kafića na stazi, gdje se svakodnevno održavaju “after ski” partiji. Posebno bi istakao kafić – popularni “Bosanac”, koji se nalazi na samom vrhu skijališta, sa predivnim pogledom, odakle možete ići na sve četiri strane planine. SkiManijaci su imali popust u ovom kafiću, a svakodnevno smo organizovali i žurke i provode. Kad smo već kod ugostiteljske ponude, cijene u kafićima i restoranima su, iako na evropskom nivou, u svakom slučaju jeftinije od Francuske. Pivo na stazi platićete oko 3-4 eura, kolač 5€, čaj 2,5€, sendvič 5€. Na vrhu staze postoji i self – service restoran sa veoma dobrom ponudom hrane i pristojnim cijenama, u kojem možete ručati za 10 eura. Cijene najma ski opreme su takođe konkurentne.

Nassfeld

Apartmanski smještaj je na veoma visokom nivou i podrazumijeva planinske kućice u okviru kojih postoje 5 apartmana. Apartman je na bazi studija, što znači da ima kuhinju sa svim sadržajima (pećnica, mikrotalasna, mašina za pranje posuđa), dvije spavaće sobe i dnevni boravak, u kom je takođe moguće spavati. U dnevnom boravku postoji i planinska peć (drva za loženje možete dobiti gratis), ukoliko vam centralno grijanje nije dovoljno. Tu je i TV sa mnoštvom programa, muzička linija, a korišćenje interneta se naplaćuje, oko 20 eura po osobi, za sedam dana. U kafićima i restoranima na stazi, internet je besplatan. Nassfeld oskudijeva sa samoposlugama, tako da bih svima toplo preporučio da sve namirnice kupite u Villach SPAR trgovinskom objektu, u kojem su cijene sasvim prihvatljive.

SkiManijaci Nassfeld
Za kraj, preporučio bih ovo skijalište iz nekoliko razloga :
Relativno je blizu (sat vremena vožnje od granice sa Slovenijom)
Staze su vrhunske
Smještaj je odličan
Cijene su prihvatljive
Kao što naslov kaže, šta biste više od ovoga mogli da poželite?

Skijaški pozdrav!
Danilo Grbović

IZ ISTE KATEGORIJE