RECENZIJE

4 Vallées Nendaz

Skijalište 4 Doline nalazi se u Švajcarskoj u oblastima Gran San Bernardo i Val d’Hérens. Skijašima i borderima na raspolaganju je čak 412km staza, raspoređenih na nadmorskim visinama od 821m pa sve do 3.330m. Ovo švajcarsko mega-skijalište bije glas da je raj za fri rajdere i napredne skijaše/bordere, budući da ima obilje strmih staza pod pršićem.

Četiri doline u stvari predstavljaju spojena skijališta/sela Veriber, La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz, Thyon

Od čak 412km staza, 107km namenjeno je početnicima, 202km čine staze srednjeg nivoa težne, dok teških staza ima 103km. Sezona u ovom skijalištu počinje početkom decmbra i traje sve do sredine aprila. Do staza vodi ukupno 71 lift, od čega je 17 gondola, jedna kombinovana instalacija, gondola-sedešnica, 19 sedešnica, 32 ski lifta i dva lifta za početnike, kapaciteta 87.345 skijaša na sat.

Staze na ovom skijalištu su pretežno široke, nude spektakularan pogled na dolinu Rone, a sa Mont-Forta, najviše tačke na skijalištu, na 3.330m, vodi izuzetno strma staza. S obzirom na to da su neke poveznice između dolina napravljene na veoma strmim stazama, skijalište je projektovano tako da je uvek moguće spustiti se žičarom do neke od dolina, za one sa manjkom hrabrosti i skijaškog znanja. Zato oni željni vožnje van staza neće ostati uskraćeni za svoje zadovoljstvo, jer 4 doline obiluju free ride terenima.

Iako je svega 26% staza pokriveno sistemom za veštačko osvežavanje, mesta strahu da snega neće biti – nema, zbog specifičnog položaja i nadmorske visine samih staza, od kojih je najduža staza Mont-Fort-Siviez, dugačka 8km sa visinskom razlikom od 1.600m. Najteža je, prema iskustvima onih koji su u 4 Doline skijali, staza Les Gentianes-Tortin, dugačka 3 km, sa visinskom razlikom od 900m, a kažu da u 4 Doline niste skijali ako niste skijali na stazama Greppon Blanc, La Piste de l’Ours i L’Ethérolla. Sve staze spremljene su gotovo savršeno i peglaju se svake noći.

Staze su izuzetno dobro obeležene, sva ukrštanja markirana su i jasno vidljiva, ali ipak povedite računa da ostavite sebi dovoljno vremena, kada su liftovi u pitanju, da se vratite u svoje selo.

Za one željne dodatnih sadržaja koje skijališta danas nude, u 4 Doline možete besplatno izmeriti brzinu, prekontrolisati svoj skijaški dan na internetu (liftove koje ste koristili, visinske razlike i broj kilometara koje ste prešli), naravno, besplatno. Švajcarci su se potrudili da vam omoguće i besplatno kreiranje i download vašeg sopstvenog videa sa skijanja, a kako to radi, moraćete da probate sami. Za one kojima ova vrsta zabave nije dovoljna, postoji i mogućnost da zaigrate zimski golf u Tortinu, da se vozite na toboganu u La Tzoumaz, a ako imate dovoljno novca, na raspolaganju vam je i helikopter za heli-ski. Noćno skijanje nudi se u Verbieru. Après ski živ je i aktivan u svim selima 4 Doline. Obilje barova sa DJ muzikom, na vama ostaje samo da pronađete svoj omiljeni, u kojem ćete uživati uz začinjeno kuvano vino.

Do Nendaza se iz Beograda najbrže stiže auto-putem preko Italije, do Milana, pa na sever ka Sionu. Ima oko 1250km, a uobičajeni route planneri nude detaljne informacije o putu.

IZ ISTE KATEGORIJE