RECENZIJE

Les Trois Vallées

Kako opisati tri doline?

Kao najveće skijaliste, najveći ski kompleks na svetu, ili jednostavno kao raj u Alpima?

Trois Vallées (Tri doline) ima preko 600 km uređenih skijaških staza, od kojih je 37 crnih, 115 crvenih, 120 plavih i 56 zelenih, povezanih sa oko 200 ski liftova, koji se protežu od 1.300 do 3.250 m nadmorske visine i povezuju ukupno 25 planinskih vrhova, zajedno sa 6 glečera preko na 3000 m nadmorske visine, na koje svakoga sata prevezu oko 300.000 skijaša. Mislim da je za početak sasvim dovoljno.

Trois Vallées
Prva od tri

Prva od tri doline je Courchevel; u sredini ovog alpskog raja nalazi se Meribel i „na kraju” Val Thorens. Moja preporuka je da ako ste u mogućnosti da birate smestaj izaberite Meribel-Mottaret, iz prostog razloga što ste iz srednje doline uvek u mogućnosti da birate gde ćete toga dana skijati.

Tri doline

Skijanje u Tri doline, san svakog poštenog SkiManijaka, nije nimalo jednostavna stvar. Osim (uobičajenih) kondicionih priprema, koje zaista morate da odradite pošteno ako imate nameru da odskijate makar polovinu od ovih fantastičnih 600 kilometara staza, morate da se doobro pripremite i organizaciono – da napravite plan kojega dana ćete gde skijati. I ne samo da ga napravite, nego i da ga se pridržavate. Dobra organizacija pola je dobro obavljenog posla.

Kao prvo, nemojte kretati na stazu bez ski mape u džepu (besplatne ski mape imate na svakom početku žičare); ne iz razloga što ćete se izgubiti (sve staze su besprekorno obeležene) već zato da u svakom momentu imate predstavu o tome gde se nalazite, pošto ima toliko kilometera staza koje će vas voditi sve dalje i dalje, pa zato morate voditi računa i o vašem povratku u apartman. Čisto da vam se ne bi desilo da se zatvore žičare a vi se nalazite udaljeni „samo” dve doline od vašeg smeštaja! U tom slučaju moraćete prespavati ili uzeti taxi, što ne bih preporučio, pošto će vas ta usluga koštati kao sedmodnevni ski pas.

Ako sebe smatrate strastvenim skijašem, ski manijakom, ako volite da obilazite puno staza, onda možemo krenuti u obilazak.

3 doline SkiManijaci

Početak rada žičara je u 8,30. Ako ste smešteni u Meribel-Mottaret krenite prema Courchevel ili Vallée de Courchevel i to gondolom Pas du Lac. Odatle vam se pruža predivan pogled na dolinu Courchevel, skijalište koje ima 102 skijaške staze u dužini od 150 km, koje su povezane sa 65 ski žičara. Iskoristite ceo dan za obilazak staza. Courchevel je jedinstven jer se u jednom njegovom delu nalazi i aerodrom, pa možete da se izdaleka „upoznate” sa onima koji na skijanje dolaze svojim privatnim avionima.

Pauzu napravite u restoranu koji ima predivan pogled, a do kojeg se stiže gondolom Chenus. SkiManijak tip: Courchevel je mondensko skijalište, tako da pre nego što poručite iće i piće, obavezno pogledajte cene!

Prilikom povratka u Meribel-Mottaret iskoristite sedežnicu Col de la Loze kako biste stigli do apartmana.

Za neki drugi dan ostavite obilazak La Tania, Courchevel-le Parz, Courchevel-Moriond, jer naravno, nećete uspeti da sve staze obiđete za jedan dan.

Les Trois Vallées SkiManiacs
Treća, poslednja

Obilazak (podrazumeva se na skijama) treće doline u kojoj se nalaze Saint Martin, Les Menuires i Val Thorens počnite ondolom Plattieres koja će vas izbacit na vrh Marches; krenite plavom širokom stazom da se spuštate do Saint Martina. Staza je za pravo uživanje i vežbanje tehnike skijanja, a to je ujedno i najduža staza. Iz Saint Martin se sedežnicom St. Martin 1 i 2 popnite do vrha Tougnete pa počnite spuštanje ka Les Menuiresu. Ova dva mesta imaju oko 160 km staza tako da ćete se sigurno nauživati skijajući.

Na kraju, Val Thorens ili Vallée des Belleville. Val Thorens je poznat kao najviše skijaško mesto u Evropi – nalazi se na visini od 2.300 metara iznad mora. Pre svega, ovde nema hodanja po asfaltu i nošenja opreme do skijališta. Snega ima uvek. Skijalište se proteže od 2.300 m pa do 3.300 m, ima 140 km uređenih staza, od kojih 5 crnih, 31 crvenu, 23 plave i 8 zelenih. Val Thorens je prvo skijalište na kojem je sagrađena velika gondola za više od 100 ljudi. Gondola Caron i prevozi oko 100 ljudi na vrh Cime de Caron, sa kojeg se pruža nezaboravn pogled na nekoliko stotina planinskih vrhova, među kojima je i Mont Blanc.

SkiManijaci u 3 Doline
Na kraju, sredina

Srednja dolina u kojoj se nalazi Meribel je naselje koje leži u samom srcu Tri doline. Poznata je po velikom prometu skijaša koji prelaze iz doline u dolinu jer služi kao spoj između doline Vallée des Belleville u kojoj je Val Thorens i doline Vallée de Courchevel sa druge strane. Skijalište u ovoj dolini ima 150 km staza od kojih 9 crnih, 23 crvene, 34 plave i 8 zelenih. Sve ove staze ćete dobro upoznati prilikom svakodnevnog povratka u vaš apartman. O smeštaju i ostalim uobičajenim stvarima ovoga puta nećemo, jer to sve pada u drugi plan kada jedan prosečan SkiManijak pred sobom ugleda 600 kilometara besprekornog snega i sunca!

3 Doline
Zato, srećan put, pamet u glavu i mapu skijališta u džep!

Điđa

IZ ISTE KATEGORIJE