RECENZIJE

Madonna di Campiglio

Kapacitet skijaša preko 100.000 na sat!

Trend spajanja pojedinačnih, manjih skijališta u velike ski oblasti nije zaobišao ni čuvenu Madonnu di Campiglio koja, od pre par godina, radi kao deo sistema koji se zove Skiarea Campiglio, koji čine Madonna di Campiglio/Pinzolo/Folgàrida/Marilléva. Ova skijališta nalaze se u italijanskoj provinciji Trento, u Val di Sole i Val Rendena. Skijašima je namenjeno oko 150km staza do kojih vodi 61 žičara. Staze se nalaze na visinama od 852m pa sve do 2.504 m.

Madonna je decenijama unazad svetski poznato alpsko skijalište u Italiji. Upravo zahvaljujući novoj gondoli koja spaja skijalište Pinzolo sa Madonnom, sada je u sistemu Madonna-Pinzolo-Folgarida-Marilleva oko 150km najraznovrsnijih staza, koje čine oko 50km širokih, blagih i osunčanih padina za početnike, oko 67km staza srednje težine za skijaše svih nivoa znanja, i oko 33km crnih staza, namenjenih ski ekspertima, od kojih su verovatno najpoznatija Spinale Direttissima (poznata još i kao Šumaherova staza), dugačka 2km, sa visinskom razlikom od 570m i poslednjom deonicom, koja se u stvari i naziva “Šumaherova staza”, koja ima nagib i do 70%.

Ono što je posebno značajno za skijaše je da je 95 % svih staza u sistemu pokriveno mašinama za veštačko osnežavanje, što uz dobar položaj skijališta u sistemu, omogućava da sezona ovde traje i šest meseci godišnje. Skijališta se otvaraju već krajem novembra, a kraj sezone rezervisan je obično za sredinu aprila. Najduža staza u skijalištu je Dolomitica, dugačko gotovo šest kilometara, sa visinskom razlikom od 1248m, a ne može se reći da ste skijali u Madonni ako niste odskijali i čuvenu “Trojku”, stazu FIS 3, kako se zvanično zove, ili stazu Corna Rossa. Naravno, odabir fantastičnih staza ne završava se na ovim pomenutim, a oni kojima staze nisu dovoljne, imaju i mogućnost off-piste vožnje, ili zabave u Snow parku.

Skiarea Campiglio raspolaže sa ukupno 61 žičarom, od čega je 17 gondola, 34 sedešnice i 10 ski liftova, a ukupan kapacitet skijaša je preko 100.000 na sat! Sve staze su izuzetno dobro pripremljene, pa je skijanje u Madonni zaista vrhunski užitak za skijaše svih nivoa znanja. Ratraci noću bukvalno ne prestaju da tabaju sneg, pa svakog novog jutra skijaše sačekuju perfektno opeglane staze. Sve staze u sistemu Skiarea Campiglio perfektno su obeležene tako da je opasnost da se izgubite ili skrenete sa puta zaista svedena na minimum. Sve što je potrebno je da pratite jasno i precizno obeležene i dobro postavljene table sa natpisima. Jednostavnije ne može.

Kada je u pitanju, apres ski, Madonna di Campiglio odskače u odnosu na ostala mesta, koja su, ako je suditi po zabavi, pretežno namenjena porodicama sa decom. U samom mestu Madonna, ima svega za sve. Prodavnica, supermarketa, sportskih radnji, rentala, suvenirnica, kafića i restorana, barova i diskoteka, žive muzike… Provod za svakoga.

Bez obzira na šmek svetskog džet-seta, cene u Madoni nisu “nebu pod oblake” i u Skiarea Campiglio se može provesti fantastična skijaška sedmica za uobičajene novce.

Do same Madonne stiže se auto-putem preko Trenta, a gotovo svih 950km, koliko je otprilike Madonna udaljena od Beograda, čini auto-put. Naravno, osim dela koji predstavlja uspon do samog skijališta.

Svima onima koji su željni odličnog skijanja na skijalištu sa puno snega i sunčanih dana, i još boljeg espressa, od srca preporučujemo Madonnu di Campiglio.

IZ ISTE KATEGORIJE