O udruženju

Udruženje ljubitelja skijanja „SkiManijaci” postoji od 2005. godine, a nastalo je kao rezultat interesovanja grupe zaljubljenika u planinu i zimu i pokušaja da se dobije odgovor na pitanje gde se sve može skijati i kada nije skijaška sezona. Do odgovora na pitanje nismo brzo došli, ali je diskusija o ovome na jednom internet forumu vrlo brzo okupila grupu entuzijasta koji su delili zajedničku strast – ljubav prema prirodi, planini, skijanju i svim drugim zimskim rekreativnim aktivnostima.

Strast koja nas je spojila traje i dan danas, a uspeli smo, sa ponosom kažemo, da istim „virusom”, ljubavlju prema planini i skijanju, „inficiramo” mnogo ljudi. I ne samo to. Tokom skoro dve decenije aktivnog rada učestvovali smo, zajedno sa ostalim entuzijastima i ljubiteljima planina, u ponovnom „otkrivanju” malih skijališta po Srbiji i reaktiviranju nekih od njih.

Među prvima smo, još 2006. godine, počeli sa organizovanim posetama inostranim ski centrima, upoznajući entuzijaste iz Srbije najboljim i najkvalitetnijim evropskim alpskim centrima, među kojima su i Livinjo (Livigno), Tinj (Tignes) i Val d’Izer (Val-d’Isère), Šamoni (Chamonix), Madona di Kampiljo (Madonna di Campiglio), Kurmajer (Courmayeur), Tri doline (Les 3 Vallées), Nasfeld (Nassfeld), da pomenemo samo neke. Zaljubljenicima u sneg i planine u Srbiji otkrili smo i neke manja, jednako lepa skijališta po Evropi u koje, do dolaska SkiManijaka, rekreativci iz Srbije nisu organizovano odlazili.

Vrednosti koje se trudimo da uspostavimo kroz aktivnosti udruženja su one koje predstavljaju temeljne vrednosti svakog zdravog i odgovornog društva. Naš pristup podrazumeva pre svega zabavni koncept, kroz koji naši članovi ne razvijaju samo sopstvene motoričke kapacitete, već i socijalne veštine, sposobnost da se uspešno prilagode i snađu u kolektivu i da svoju individualnost uspešno i nesmetano izraze u okviru raznolike socijalne grupe, bez obzira na etničko poreklo, ekonomski status ili motoričke sposobnosti.

Ono što naš pristup promovisanju ljubavi prema snegu i planini i zdravog načina života izdvaja od sličnih, jeste aktivno učešće porodice, jer smatramo da je porodica veoma važan oslonac u formiranju ličnosti sa zdravim pogledom na život. Posebno smo ponosni na činjenicu da je do sada više od 2.500 dece, zajedno sa svojim roditeljima, učestvovalo zajedno sa nama u aktivnostima na snegu koje smo, posebno za njih, organizovali.

Prvi smo, 2008. godine počeli, i sa uspehom realizovali projekat Hiljadu dece na snegu koji je, u sledećoj etapi svog razvoja napredovao do, odavno već tradicionalne, skimanijačke sedmice na snegu, posvećene deci i porodici, koju smo prvi pokrenuli i koju sa uspehom realizujemo mnogo godina. Cilj koji smo sebi postavili praveći ovaj jedinstveni spoj porodičnog zimovanja i organizovanog boravka na planini jeste da se, kroz grupne rekreativne aktivnosti na snegu, populariše ljubav prema planini, skijanju i svim ostalim vidovima rekreacije na snegu, te da se kod najmlađih članova udruženja razvija zdrav odnos prema životu i okruženju.

Za ostvarivanje naših ciljeva, rada sa decom i popularisanja skijanja, udruženje angažuje volontere, koji svojim radom u velikoj meri doprinose razvoju udruženja i kroz razvoj ljubavi prema skijanje kao filozofiju sporta prožimaju sva naša nastojanja da život učinimo kvalitetnijim a okruženje što boljim.

Ako se i Vama dopadaju vrednosti koje promovišemo, ako ste i Vi, kao i mi, zaljubljeni u planinu, sneg, skijanje i sve druge zimske aktivnosti na snegu, ako i Vi želite da vidite neka nova mesta, doživite sneg i planinu na jedan poseban način i upoznate nove ljude sa kojima delite istu strast, pridružite nam se!

Dobrodošli!

spot_img
spot_img
spot_img