Kako čuvate skije preko leta?

spot_img

U podrumu/garaži ili u spavaćoj sobi, položeno ili uspravno, u torbi ili van nje, spojene ili odvojene, vezovi nategnuti ili otpušteni…

Verovatno ne treba ni da pitam, jer Vaše skije, kao uostalom i moje, u ovom trenutku čuče bačene u nekom ćošku, pa nek je taj ćošak i plakar u spavaćoj sobi (ako ste ih zaista ostavili tamo, proverite samo da ih voljeno biće nije slučajno poklonilo sekundarcima kad je letos raspremalo ormare?!?).

Ko će još da razmišlja o skijama usred leta, ili u vreme priprema za školu? Uostalom, budimo realni, prva misao u vezi sa skijama u ovo doba godine obično se odnosi na razmišljanje o nekom novom modelu za narednu sezonu, koje proizvođači uveliko najavljuju. Briga o skijama, konkretno u mom slučaju, na red dođe obično tri-četiri dana pred prvo skijanje u sezoni, kada se setim da ih uvalim u ski servis da se oni tamo pozabave njima, kako znaju i umeju. Pop je odavno našao idealno rešenje, za skije koje (više uopšte) ne koristi – napravio je jako lepu ogradu za plac od njih! Doduše takva, višenamenska upotreba skija zahteva i bušenje koje rupe viška u daskama, što kasnije može da se pokaže kao kontraproduktivno ako te skije poželite da ponovo vozite na stazi, jer otežava upravljanje istima, a ruku na srce, skije sa rupama verovatno bi izazvale i podozrive poglede ostalog skijaškog sveta.

Dakle, položeno ili uspravno?
Internetskih rasprava na ovu temu ima mali milion, preciznih uputstava takođe, ali se svi slažu u jednom – najbolje je, na kraju sezone, pre letnjeg odlaganja, skije odneti na servis, odnosno konzervaciju i prepustiti da majstori urade svoj deo posla jer, ipak, oni to najbolje umeju. Ali, ako ste zaboravni (čitaj lenji) da to uradite, evo nekoliko uopštenih saveta o tome šta i kako sa skijama i ostalom opremom tokom leta. Uklonite ostatke bilo kakve prljavštine sa dasaka, zatim lepo i pažljivo operite skije, vodeći pri tom računa da vezove ne zalijete previše vodom (ipak je reč o metalu koji rđa). Možda je najbolje da ih dobro prebrišete mokrom krpom, a potom ih osušite brisanjem nekim starim peškirom ili kakvom drugom pamučnom tkaninom. Nakon ukjanjanja prljavštine, skije treba da budu čiste i suve.

Uklonite rđu sa kantni. Lagano i pažljivo, nemojte nasumično i besomučno turpijati, kantne vam ipak trebaju i za narednu sezonu! Komadić ekstra fine šmirgle, skoč traka ili fina čelična vuna, bilo šta što će ukloniti, obično površinske, tragove rđe i blago, veoma blago trljanje… biće sasvim dovoljno. Skinite stari vosak sa donje plohe i natrljajte sloj novog voska, onako, izdašno. Kada su vezovi u pitanju, jedni stručnjaci predlažu otpuštanje federa skoro do samog kraja, kako bi se očuvala elastičnost odnosno izbeglo bespotrebno naprezanje veza kada su skije uskladištene, dok drugi tvrde da je bolje vezove ostaviti naštelovane. Ako ih otpuštate, kažu da to ne treba da bude skroz na nulu, nego da ipak budu minimalno napeti. U svakom slučaju, dobro je ukloniti prljavštinu i vlagu sa njih, a da li ćete ih otpustiti ili ostaviti naštelovane, zavisi od vas. Ipak, ne zaboravite da pre sezone proverite da li su vezovi naštelovani za vašu težinu.

Štapove takođe očistite od prljavštine i složite jedan uz drugi, pored skija, čisto da ne biste, kad dođe vreme za skijanje, preturali ceo podrum/kuću/tavan tražeći ih. Pancerice izluftirajte, izvadite uložak i dobro ga provetrite, a plastiku očistite od prljavštine, prebrišite i proverite da nema kakvih napuklina ili drugih fizičkih oštećenja i u kakvom su stanju kopče. Kad se provetravanje završi, vratite uložak u pancericu i kopče zakopčajte na minimum, tek da ne budu potpuno otkopčane.

Potom u torbu za pancerice, pa uz skije. Torbu nikako nemojte zatvarati do kraja, bitno je da postoji makar minimalna cirkulacija vazduha.

E sad, a gde sve to zajedno uskladištiti? Izbor lokacije svakako zavisi od raspoloživog prostora, a ono što preporučuju iskusniji jeste da to bude prostor ujednačene temperature, daleko od bilo kakvog izvora toplote, sunčeve svetlosti ili vlage. Neki čak kažu da je prostor ispod kreveta u spavaćoj sobi idealno mesto za čuvanje skija, mada za to svakako treba konsultovati i voljeno biće.

Čisto da se ne bi napravila gužva ispod kreveta. Ako spavaća soba nije opcija, potražite neko drugo mesto. Iskusniji kažu i da ne valja skije na go beton, jer je beton porozan, propušta vlagu pa skije mogu i da „povuku vlagu“ od betona.

Odgovor na pitanje položene ili uspravne, skupljene ili rastavljene, zahtevao bi najmanje još dva teksta na ovu temu. A leto još uvek traje i na „dnevnom redu“ su plaže, kupanje, sunčanje, odbojka na pesku i slično… Bilo kako bilo, do sada još uvek nije zabeležen slučaj da su se nekom rekreativcu i hobi skijašu skije raspale, istopile ili dematerijalizovale usled neadekvatnog skladištenja tokom leta.

Uživajte u ovo malo leta što je ostalo, ali ipak ne zaboravite da pre početka sezone svoju opremu odnesete na servis. Vidimo se na snegu.

spot_img

IZ ISTE KATEGORIJE

spot_img