O udruženju

Udruženje ljubitelja ski sporta „SkiManijaci” postoji šesnaest godina. Nastalo je u ranu jesen 2005. godine, kao odgovor na pitanje gde se sve može skijati i kada nije skijaška sezona. Do odgovora na pitanje nismo brzo došli, ali je diskusija o ovome na jednom internet forumu vrlo brzo okupila grupu entuzijasta koji su delili zajedničku strast – ljubav prema skijanju i zimskim sportovima.

Strast koja nas je spojila traje i dan danas, a uspeli smo, sa ponosom kažemo, da istim „virusom”, ljubavlju prema zimskim sportovima, „inficiramo” više od tri hiljade ljudi, koliko danas udruženje SkiManijaci ima registrovanih članova. I ne samo to. Tokom decenije i više aktivnog rada Udruženja, učestvovali smo, zajedno sa ostalim entuzijastima i ljubiteljima ski sporta, u ponovnom „otkrivanju” malih skijališta po Srbiji i reaktiviranju nekih od njih.

Među prvima smo, još 2008. godine, počeli sa organizovanim skijanjima po inostranim ski centrima, upoznajući skijaše iz Srbije najboljim i najkvalitetnijim evropskim skijalištima, među kojima su i Livinjo (Livigno), Tinj (Tignes) i Val d’Izer (Val-d’Isère), Šamoni (Chamonix), Madona di Kampiljo (Madonna di Campiglio), Kurmajer (Courmayeur), Tri doline (Les 3 Vallées), Nasfeld (Nassfeld), da pomenemo samo neke. Široj skijaškoj populaciji u Srbiji otkrili smo i neke manje, jednako lepe ski centre po Evropi u koje, do dolaska SkiManijaka, srpski skijaši nisu organizovano odlazili.

Prvi smo, 2008. godine, otpočeli, i sa uspehom realizovali projekat Hiljadu dece na snegu koji je, u narednoj svojoj etapi napredovao do, sada već tradicionalne besplatne Veelike SkiManijak ski školice, jedinstvene skijaške sedmice posvećene deci i porodici, koju smo prvi pokrenuli i koju sa uspehom realizujemo već trinaestu sezonu. Sa ponosom ističemo da se neki od prvih polaznika naše školice, koji su, kao početnici 2008. prvi put stali na skije, danas ubrajaju među najmlađe instruktore skijanja, nosioce međunarodnog instruktorskog zvanja.

Veelika SkiManijak ski školica jedinstveni je spoj porodičnog skijanja i ski škole za najmlađe, uzrasta od tri do 15 godina. Ove organizovane školice u organizaciji SkiManijaka mesto su gde se, kroz sportske aktivnosti na snegu i popularizaciju skijaškog i snowboard sporta, kod članova udruženja razvija zdrav odnos prema životu i okruženju.

Vrednosti koje se trudimo da uspostavimo radeći sa decom su one koje predstavljaju temeljne vrednosti svakog zdravog i odgovornog društva. Naš pristup radu sa decom podrazumeva pre svega zabavni koncept učenja, kroz koji deca ne razvijaju samo sopstvene motoričke kapacitete, savladavajući veštinu skijanja i snowboarda, već i socijalne veštine, sposobnost da se uspešno prilagode i snađu u kolektivu i da svoju individualnost uspešno i nesmetano izraze u okviru raznolike socijalne grupe, bez obzira na etničko poreklo, ekonomski status ili motoričke sposobnosti.

Ono što naš pristup radu sa decom izdvaja od sličnih, jeste aktivno učešće porodice, jer smatramo da je porodica veoma važan oslonac u formiranju ličnosti sa zdravim pogledom na život. Posebno smo ponosni na činjenicu da je više od 2.500 dece sa roditeljima, tokom nekoliko godina, prošlo kroz ski školicu SkiManijaka.

Kada su odrasli članovi udruženja u pitanju, naš cilj je da im pružimo mogućnost za usavršavanje ski tehnike kroz besplatno obučavanje u skijanju i snoubordu i organizaciju boravka na planini po najpovoljnijim mogućim uslovima, što već više od deceniju uspešno i činimo.

Za ostvarivanje naših ciljeva, rada sa decom i popularisanja skijaškog i snoubord sporta, udruženje angažuje instruktore–volontere, koji svojim radom u velikoj meri doprinose razvoju udruženja i kroz skijanje kao filozofiju sporta prožimaju sva naša nastojanja da život učinimo kvalitetnijim a okruženje što boljim.

Ako se i Vama dopadaju vrednosti koje promovišemo, ako ste i Vi, kao i mi, zaljubljeni u planinu, sneg i skijaški i snoubord sport, ako i Vi želite da upoznate nove ljude sa kojima delite istu strast, da obiđete nove skijaške centre, pridružite nam se! 

Dobrodošli!

spot_img
spot_img
spot_img